به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل ازخبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رامين مهمانپرست، سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اين که همکاري دولت سوريه در آزادي 48 زائر ايراني ربوده شده در سوريه بسيار مهم بود، خاطرنشان کرد: يکي از بندهايي که بشار اسد در طرح خود اعلام کرده بود عفو عمومي و آزادي زندانياني بود که دستشان به خون مردم سوريه آلوده نشده بود و خوشبختانه با اين موضوع کمک بسياري به آزاد شدن زائران ايراني انجام شد. فعاليتهاي دستگاه ديپلماسي جواب داد، سفارت ما فعاليتهاي زيادي داشت و وزير امور خارجه نيز تماسهاي مکرري با مقامات کشورهاي منطقه داشت و در همه مذاکراتي که انجام ميشد موضوع 48 زائر ايراني يکي از موضوعات اصلي بود.
او ادامه داد: خوشبختانه تلاشها به نتيجه رسيد و ايرانيها به آغوش خانوادههايشان باز گشتند.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان همچنين درباره رويکرد ايران نسبت به حل بحران سوريه نيز اظهار کرد: حمايت از مردم سوريه خواست مشترکي است که کشورهاي ديگر نيز ادعاي آن را دارند اما ما معتقديم بهترين اقدامي که ميتواند به مردم سوريه کمک کند و آنها آسيب بيشتري نبينند اين است که همه کمک کنند که درگيريها متوقف شود و مطالبات مردم در سايه روند دموکراتيک و جريان مردمسالارانه قابل تحقق است.
مهمانپرست تاکيد کرد: معتقديم کشورهاي مدعي دموکراسي در کشورهاي مختلف بايد از راهحلهايي که ميتواند ثبات و امنيت را به سوريه بازگرداند و فضاي مناسبي ايجاد کند تا مردم بتوانند در يک انتخابات شرکت کنند و رايشان را ارائه کنند حمايت کنند.
وي با اشاره به طرح شش مادهيي کشورمان براي حل بحران سوريه، گفت: اين طرح جامعيت مناسبي داشت، هم در جهت برقراري آرامش و توقف درگيريها و هم براي توقف ارسال سلاح از سوي کشورهاي مختلف به داخل سوريه و جلوگيري از مداخلات خارجي و انجام گفتوگوهاي ملي و تشکيل دولت انتقالي براي برگزاري انتخابات پارلماني، رياستجمهوري و اصلاحات قانون اساسي و ارسال کمکهاي انسان دوستانه و برآورد خسارت به مردم. پس از اين که طرح ايران ارائه شد اين طرح با کشورهاي مختلف در ميان گذاشته شد و شاهد طرحهاي ديگري نيز از جانب کشورهاي مختلف بوديم که در نهايت بشار اسد طرح سه مادهيي را در سخنراني خود ارائه کرد که در چارچوب طرح پيشنهادي ايران بود و هدف اصلي آن، توقف درگيريها و جلوگيري از ارسال سلاح، حفظ مرزها، گفتوگوهاي ملي و مداخلات خارجي و در نهايت شکلگيري نهادهاي مردمي با انتخابات و ايجاد دولت جديد با گرايشهايي که مردم به آن اعتقاد دارند، در طرح اسد وجود داشت. ضمن اين که آزادي زندانيان و رسيدگي به مردم و کمکهاي انسان دوستانه نيز گنجانده شده بود.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان تصريح کرد: نزديکترين طرح و مسالمتآميزترين روشي که ميتواند در اسرع وقت مانع خسارات بيشتر به مردم شود و فضاي مناسبي ايجاد کند که مردم به مطالباتشان دسترسي پيدا کنند طرحي است که بشار اسد اعلام کرده است و در چارچوب طرحي است که ما قبلا ارائه کرده بوديم.
مهمانپرست گفت: تماسهاي ما با ساير کشورها ادامه دارد، همانطور در سفري که وزير امور خارجه به قاهره داشت، وي ضمن بررسي روابط دوجانبه به موضوع سوريه نيز پرداخت و مذاکرات مفصلي با مقامات مصر انجام شد. ديداري با اخضر ابراهيمي صورت گرفت. تلاشهاي اخضر ابراهيمي و گفتوگوهايش با نمايندگان مصر، سوريه، روسيه، چين، آمريکا و ايران ادامه دارد.
دستيار ويژه وزير امور خارجه در مورد گفتوگوهاي اخضر ابراهيمي در ژنو نيز اظهار کرد: نکته قابل توجه اين است که کشورهاي مختلف در حال رسيدن به اين نتيجه هستند که بحران سوريه راهحل نظامي ندارد و بايد از يک رويکرد سياسي حمايت کنند. اين يک گام به جلو است زيرا قبل از اين برخي از کشورها با تداوم خشونت و درگيريها سعي ميکردند به حقوق خود دسترسي پيدا کنند. معتقديم همين که آنها به راهحلهاي سياسي روي آوردهاند و رايزنيها را در دستور کار گذاشتهاند ميتواند يک گام مثبت باشد. ما بايد بر مشترکات بيشتر کار کنيم اصولي که همه از آن حمايت ميکنند و حداقل ادعا ميکنند به خاطر آن فعاليت ميکنند، بايد مورد توجه قرار گيرد. با مبنا قرار دادن مشترکات به اين نتيجه ميرسيم که توقف درگيريها و انتخابات مناسب ميتواند بهترين راهحل باشد اما درباره جزييات طرحها بحثهاي مختلفي بوده است. يکي از موضوعاتي که باعث شده هنوز توافق نهايي حاصل نشود اين است که برخي کشورها مانند آمريکا پيشنهاد ميکنند قبل از انجام تغييرات، بشار اسد استعفا کند. ما معتقديم اين نظراتي که در اين زمينه ارائه ميشود به نوعي تحميل نظرات افراد و جريانهاي خاص به مردم است زيرا مردم سوريه هستند که بايد تصميم بگيرند.
او ادامه داد: معتقديم مردم سوريه جمعيت 24 ميليون نفر هستند اما گروههاي مسلح جدا از اين که اتباع برخي کشورها همراه آنها هستند و يا توسط کشورهاي خارجي حمايت ميشوند جمعيت محدودي هستند و حداکثر 100 هزار نفر تخمين زده شدهاند. با کدام شاخص ميشود گفت اين تعداد افراد نمايندگي اکثريت مردم سوريه را دارند که شرط تعيين کنند که اسد استعفا بکند.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان ادامه داد: اگر واقعا اين گروههاي مخالف از حمايت اکثريت مردم برخوردارند نبايد نگران دموکراسي و انتخابات باشند و اگر واقعا ادعا ميکنند که بشار اسد مورد حمايت مردم نيست حتما بايد از انتخابات با نظارتهايي که دخالت نکردن را ميکند حمايت کنند و نبايد نگراني از برگزاري چنين انتخاباتي بروز دهند. معتقديم کساني که از برقراري ثبات و آرامش در سوريه نگران هستند و نميخواهند انتخابات مشارکتي برگزار شود مشخص است که به دنبال حق و حقوق مردم سوريه نيستند و اهداف سياسي خاصي را دنبال ميکنند. البته نبايد غافل بود که وضعيت رژيم صهيونيستي به ويژه پس از شکست در جنگ هشت روزه غزه و موج بيداري اسلامي داشت آنها را تحت فشار قرار داده و اتفاقا کساني از درگيريها و افزايش خشونتها در سوريه حمايت ميکنند که حاميان اصلي رژيم صهيونيستي هستند و از جنايت آنها حمايت ميکنند.
به گزارش ايسنا، مهمانپرست که با شبکه خبر سيما گفتوگو ميکرد در مورد اين که شايعاتي شنيده ميشود که قرار است رييسجمهور کشورمان نيز سفري به مصر داشته باشد؟ گفت: صالحي توسط همتاي خود دعوت رسمي به مصر داشت. انتخاب اين مقطع زماني به اين دليل بود که روابط دوجانبه ايران و مصر ظرفيتهاي بسيار بالايي دارد و همکاري دو کشور ميتواند براي حل بحرانهاي منطقهيي و سوريه بسيار تاثيرگذار باشد. صالحي به دنبال سفر به سه کشور آفريقايي بنين، غنا و بورکينافاسو انجام شد که در پايان سفري به قاهره داشت. فرصت خوبي بود که ديداري با اخضر ابراهيمي انجام دهد. با وزير خارجه و رييسجمهور مصر ديدار انجام شد و درباره روابط دوجانبه و همکاريها براي بخشهاي اقتصادي و بازرگاني به ويژه در شرايط فعلي مصر و پس از انقلاب در اين کشور رايزني شد، در ضمن موضوع همکاريها براي حل بحران سوريه نيز به صورت تفصيلي مطرح شد و صالحي دعوت احمدينژاد را به مرسي براي سفر به ايران ابلاغ کرد که با استقبال مرسي مواجه شد اما هنوز درباره زمان دقيق آن بحثي نشده است که نيازمند پيگيريهاي ديپلماتيک است اما مرسي نيز رييسجمهور کشورمان را براي اجلاس سران کشورهاي عضو سازمان همکاري اسلامي که قرار است بهمنماه در قاهره تشکيل شود دعوت کرد. قرار شد ضمن دعوتي که به صورت مکتوب ارائه شد اين دعوتنامه از طرق ديپلماتيک نيز دنبال و پيگيري شود و آنها بايد زمانبندي رييسجمهور را براي تسريع در انجام اين سفر بررسي کنند.
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا در دعوتنامه پيام ديپلماتيک ديگري نيز گنجانده شده بود؟ گفت: اين دعوت به صورت شفاهي صورت گرفت و توصيههاي رييسجمهور براي توسعهي همکاريها و روابط دوجانبه و همکاريهايي که براي برقراري ثبات و امنيت و توسعه کشورهاي منطقه ميتواند بهکار بگيرند نکتهاي بود که قبلا هم در مناسبتهاي مختلف چه زماني که مرسي به تهران آمد و چه در ملاقات در مکه و در اجلاس سران همکاري اسلامي انجام شد و مناسبتهاي مختلف، براي توسعه روابط و رايزنيها اين مذاکرات صورت ميگيرد.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان تاکيد کرد: استقبالي که از صالحي در سفر به مصر انجام شد و مذاکرات خوبي که صورت گرفت به نزديک شدن کشورهاي موثر و بزرگ منطقه کمک ميکند که معتقديم همکاريهاي کشورها بهترين راهحل بحرانهاي منطقهيي است.
مهمانپرست درباره برخي اقدامات ضدايراني کشورهاي عربي حاشيه خليجفارس نيز گفت: توسعه روابط با کشورهاي همسايه و منطقه و جهان اسلام يکي از اولويتهاي سياست خارجي ما است. نفع کشورهاي منطقه در همکاريهاي هر چه بيشتر است. اين که بين کشورهاي منطقه اختلافي ايجاد شود و يا سعي کنند به موضوعات اختلافي بپردازند را فتنه خارجي ميدانيم و تنها کساني از آن خوشحال ميشوند که وحدت کشورهاي منطقه را به ضرر خود ميدانند. مسلما رژيم صهيونيستي و حاميان اين رژيم نامشروع بيشترين خوشحالي را از اين بابت خواهند داشت.
او ادامه داد: بيان اظهاراتي مخالف فضاي صميمانه تحت شرايط مختلف منطقهيي صورت ميگيرد. اميدواريم مسوولان کشورهاي حاشيه خليجفارس و منطقه همگي متوجه اهميت همکاريها و نزديکي با يکديگر باشند. در حال حاضر دستور کاري که دشمنان منطقه و کشورهاي منطقه دارند ايجاد اختلافات مذهبي و طايفهيي است. آنها فکر ميکنند با اختلافافکني در مورد مسائل شيعه و سني و بين اقوام ميتوانند فضايي ايجاد کنند که برنامه خود را پيش ببرند، ضمن اين که مساله ديگري در منطقه در حال وقوع است که باعث عکسالعمل برخي کشورها شده است. احساس وقوع بيداري اسلامي تاثيراتي در وضعيت کشورها گذاشته است که ممکن است وارد کشورهاي ديگري شود که باعث عکسالعمل برخي کشورهاي خليجفارس شده است، همانطور که شاهد مسائلي نامطلوب در بحرين هستيم. توصيه ميکنيم کشورهاي منطقه براي قدرتمند شدن به مطالبات مردمشان پاسخ مثبت دهند و به جاي اين که آنها را سرکوب کنند گفتوگوهاي سازنده را شروع کنند تا از حمايت مردم برخوردار شوند.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان ادامه داد: فرق ديدگاه ما با برخي از کشورهاي منطقه اين است که آنها فکر ميکنند براي قدرتمند شدن بايد به کشورهاي قدرتمند غربي متکي باشند در حالي که ما معتقديم اتکا به قدرت مردمي و حمايتهاي مردم اقتدار واقعي را ايجاد ميکند. توصيه ميکنيم به جاي سرکوب مردم و مداخلات خارجي، زمينههاي گفتوگوهاي سازنده را با مردم خودشان آغاز کنند.
مهمانپرست همچنين درباره سفر هياتي از بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي به تهران نيز اظهار کرد: چهارشنبه هياتي از آژانس بينالمللي انرژي اتمي وارد تهران ميشود. بحث هستهيي ما در دو قالب دنبال ميشود؛ يکي از آنها در قالب جوانب فني و تکنيکي است که بحثي است که نمايندگان کشورمان با آژانس بينالمللي انرژي اتمي دارند. ما عضو متعهد آژانس هستيم و براي اجرايي شدن مواد آن از جمله جلوگيري از اشاعه سلاحهاي هستهيي و خلع سلاح پيشتاز بودهايم و خواهان استفاده همه کشورها از دانش هستهيي صلحآميز هستيم. آخرين نشستي که در تهران برگزار شد با اظهارات مثبت دو طرف همراه بود. معاون آمانو اظهار خرسندي از اين مذاکرات داشت و گفت اميدواريم در نشست بعدي که چهارشنبه در تهران برگزار ميشود به توافق کلي با ايران برسيم. ما نيز با ديد مثبت وارد مذاکرات شديم.
وي ادامه داد: اميدواريم بتوانيم در مجموعه کلي به توافقي برسيم که در آن هم حقوق ما به رسميت شناخته شود و ما نيز آمادگي داريم نگرانيهايي که احتمالا ممکن است داشته باشند و برخي از ابهامات آنها را نيز برطرف کنيم.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان در عين حال گفت: بحث ما با کشورهاي 1+5 از چارچوب فني و حقوقياش خارج شده است زيرا اگر ميخواستند از ديد فني با ما صحبت کنند آمادگي داشتيم مباحث فني را دنبال کنيم و به لحاظ حقوقي نيز حق خودمان ميدانيم که فعاليتهاي صلحآميز را انجام دهيم. به نظر ميرسد آنها ميخواهند با ديد سياسي با کشورمان وارد بحث شوند. اگر بخواهند با ديد سياسي نيز وارد بحث شوند بهترين راهحل اين است که حقوق ما را به رسميت بشناسند و دست از فشارهاي بيهوده بردارند. البته زمان و مکان مذاکرات هنوز قطعي نشده است.
مهمانپرست همچنين در پاسخ به اين پرسش که حساسترين سفري که انجام داديد کدام سفر بود؟ گفت: سفر اخيري که به ترکيه انجام شد بسيار حساس بود زيرا ما نبايد اجازه دهيم روابط خوب دو کشور مخدوش شود و اگر ابهامي در ذهن مسوولان و يا مردم دو کشور وجود دارد بايد در چارچوب منطقي مطرح و حل کنيم.
وي در مورد اين که نگرانکنندهترين مذاکراتي که شما نيز در آن حضور داشتيد کدام بوده است؟ اظهار کرد: بحثي که امروز با کشورهاي غربي داريم و فشارهاي سياسي که براي پايمال کردن حقوق کشور ما وارد ميکنند و هيچ منطقي ندارد سختترين مذاکرات است که البته نميتواند در اراده مسوولان ما تاثيري بگذارد.